Futsal Team Houthalen La Baracca ziet het levenslicht

Een nieuwe start, een nieuwe naam. Voortaan gaan we verder onder de naam ‘Futsal Team Houthalen La Baracca’. Met dit project trekken we een definitieve streep onder het verleden en leggen we onze torenhoge ambities voor de toekomst op tafel. 

A trip down memory lane

Zvk Celtic Houthalen 94 werd geboren naar een idee van Bart Delvaux, Santino Cinquegrani en Eddy Martens. Zij haalden hun inspiratie uit het destijds furore makende zvk Sonnis. Celtic Houthalen 94 kreeg in de loop van de jaren mede door hun sportieve successen regelmatig gedaanteverwisselingen om via Selis Houthalen en Alphatec-Selis Houthalen uiteindelijk opnieuw te landen op de roots, Celtic Houthalen. Celtic Houthalen groeide uit tot een vaste waarde binnen het nationale futsal en heeft zich enkel op sportieve wijze opgewerkt via 4e ,3e, 2e en zo tot eerste nationale. De club behaalde verschillende titels en vice-titels en mocht tot 2x toe de Beker van Limburg mee naar huis nemen. De club investeerde in een eigen jeugdopleiding en is momenteel ook al 3 seizoenen actief in het dames circuit. Ook daar speelde het zich dit seizoen danig in de kijker! Uiteraard kon een eigen jeugdwerking niet uit blijven. Ook al was het begin aartsmoeilijk, toch heeft de club intussen 6 ploegen in hun jeugdopleiding steken. De club wil verdergaan op dit elan door volgend seizoen uit te pakken met de vervollediging van wat er tot nog toe ontbrak in het totaalplaatje van de club. Verder kunnen de recreanten ook hun beste beentje zetten in een onderlinge competitie met andere recreatie ploegen.

La Baracca Lindeman ontstond bij wijze van weddenschap in de zomer van 2005 tussen Stefano Baldelli & Marco Castelli. Als Italië het WK voetbal wint, starten wij een futsal ploeg. In 2006 vormde coach Castelli en kapitein Baldelli, met een grote vriendengroep de basis voor “La Baracca Lindeman”. Dit project werd op bestuurlijk vlak gesteund door enkele prominente leden van het buurthuis. Het idee was bij hun al bekend. Het bestuur werd al snel samengesteld met Luca Del Freo, Teo Passetti, Giancarlo Castelli en de gebroeders Alberto & Andrea Angiolini. Dankzij het buurthuis kwam dus dit project van de grond. Het bestuur is doorheen de jaren gewijzigd: Giancarlo Castelli werd materiaalmeester en Leandro Ferrin Garcia nam de taken over van Teo. Hij werd secretaris en penningmeester. Teo is voorzitter geworden van het ontmoetingscentrum La Baracca. Andrea en Marco zijn nog steeds de sportieve cel en Alberto voorzitter van zvc La Baracca. Na vergaderingen en besprekingen zijn wij begonnen met financiële steun van vzw La Baracca met als hoofddoel de jeugd van de wijk Lindeman van straat te
houden. Zo zijn we in 4de provinciale begonnen en al snel gingen we op tot 1ste provinciale. We hebben veel mooie momenten beleefd zoals de Beker van België. De
naam La Baracca Lindeman is bekend over heel Limburg. Door de passie voor zaalvoetbal krijgen wij vandaag nog steeds een grote steun van het buurthuis La
Baracca, dat ook in de toekomst mee zal instaan voor het verdere bestaan van de club.

Waarom samen het verhaal verderzetten?

Ervaring
Met beide besturen samen stopt de teller volgend seizoen op 40 jaar ervaring in het futsal. Wij zijn ervan overtuigd dat deze karrevracht aan ervaring een goede basis is om een stevig geheel op poten te zetten.

Vangnet
De satellietploeg vormt een vangnet voor eigen opgeleide spelers die meer tijd nodig hebben om te rijpen tot een volwaardige eerste ploeg speler. Geen enkele curve is identiek en sommige spelers konden we voorheen niets aanbieden om toch bij de club verbonden te blijven. Door ze elders te plaatsen verloren we hen vaak uit het oog.

Jeugd opleiden
Daar wij nu al meer dan 10 jaar ervaring hebben in het opleiden van eigen jeugd spelertjes tot een volwaardige futsal speler drong een samenwerking met een veldploeg op om de instroom van spelertjes te garanderen. Met de kennis van zaken en de ervaring weten we gewoon dat elke jeugdspeler er baat bij heeft om zich zowel op het veld als in de zaal te ontwikkelen. Beide sporten zijn complementair aan mekaar, maar de hele ontwikkeling van de speler die beiden combineert krijgt een enorme voorsprong ten opzichte van een speler die dit niet doet. Hierin heeft de club naarstig gezocht naar een vaste “sparring partner”.

Samenwerking & Pilootproject

In deze optiek werd een partner gevonden en heeft de club een samenwerkingsakkoord ondertekend met de nieuwe fusieclub Zonhoven United FC. Zij zullen in een pilootproject in de categorie U11 en U13 spelertjes vanuit het veld per definitie ook laten kennismaken met de zaal. Door een systematiek in te bouwen in hun programma zullen hun coaches samenwerken met, en richtlijnen krijgen van onze gediplomeerde futsal coaches. Dit is alvast een eerste voorzichtige stap in de goede richting om een lange termijn samenwerking uit te bouwen, waar wij heel erg fier op zijn.

Kansen geven

We willen graag jeugd uit de eigen regio kansen bieden en onze ervaring daarbij gebruiken.

Satellietploeg

De instroom bij de satellietploeg is met deze samenwerking gegarandeerd. Zo kunnen spelers verder ontwikkelen en zij, die niet de kwaliteit hebben om in eerste – of tweede nationale te spelen, toch bij de club houden. Zo bieden we hen de kans zich verder te amuseren en te ontwikkelen binnen onze club.

Samen sterk

We zijn er sterk van overtuigd dat deze samenwerking zijn vruchten binnen de kortst mogelijke tijd zal afwerpen. Een verdubbeling van het aantal mensen die zijn schouders onder het geheel willen steken zorgt er voor dat we voor iedereen iets kunnen bieden in onze sport.

Missie

Onze missie bestaat er in zoveel mogelijk spelers uit de regio de mogelijkheid bieden om aan sport te doen, waar aandacht wordt besteed aan futsaltechnische waarden én sociale waarden. Pas als iedere speler met plezier zijn futsalhobby kan uitoefenen, hebben we ons doel / missie bereikt.

Waarden & Doelstellingen die deze missie daarbij ondersteunen

 • zo veel mogelijk kinderen laten kennis maken met het futsal;
 • een jeugdopleiding aanbieden aan alle leeftijden, zowel mannelijk als vrouwelijk, te beginnen vanaf 9 à 10 jaar;
 • een goede, pedagogisch verantwoorde, futsalopleiding aanreiken;
 • het aanbieden van een positieve vrijetijdsbesteding waarbij sport en studie hand in hand gaan;
 • ieder lid moet plezier beleven aan het futsal;
 • sportieve en sociale ervaringen met elkaar delen met respect voor elkaar, voor de tegenstrever (fair-play), voor de scheidsrechter, begeleiders en vrijwilligers;
 • zich door het futsal, zowel mentaal als fysiek, verder maximaal kunnen ontwikkelen en deze ontwikkeling te gebruiken in het dagelijkse leven;
 • iedereen die graag in de zaal voetbalt moet de mogelijkheid krijgen zich verder te ontwikkelen;
 • alle leden de mogelijkheden geven om hun eigen futsaltop te bereiken;
 • maximale ontwikkelingskansen creëren door een pedagogische benadering centraal te stellen en een onderscheid te maken tussen recreatiegericht en doorstromingsgericht zaalvoetballen;
 • de functie van jeugdopleiding moet gezien worden als een opleiding van eigen spelers, die op termijn een meerwaarde betekenen voor de eerste ploeg waarbij het streven is dat 1/3 spelers van de A-kern zijn jeugdopleiding binnen onze club genoten heeft;
 • zich gewaardeerd en betrokken blijven voelen bij onze zaalvoetbal vereniging, zodat futsal tot op latere leeftijd een plaats blijft houden als speler, coach, medewerker, scheidsrechter, vrijwilliger, bestuurslid en/of supporter;
 • een stevige, gezonde en stabiele vereniging mee helpen uit te bouwen;
 • de leden, vrijwilligers en bestuursleden moeten fier zijn om bij Futsal Team Houthalen La Baracca te horen.

Ambitie

Onze gezonde ambitie bestaat er in om op termijn opnieuw onze plaats in de hoogste afdeling van het futsal te bereiken en daar stabiel in te blijven. We trachten met eigen middelen en voornamelijk eigen spelers opnieuw te groeien naar de topmomenten die de clubs al ooit hebben mogen ervaren.

 • Zo trachten we om een vaste waarde te worden in de play-offs van het nationale futsal.
 • We willen graag ieder jaar zo ver mogelijk geraken in de Beker van België. Hierin bereikten we al ooit de kwartfinale.
 • Ook de Beker van Limburg mochten we reeds twee maal in de hoogte steken. En dat smaakt naar meer natuurlijk.
 • We trachten onze satellietploeg te loodsen naar een vaste waarde in eerste provinciale, vooral met eigen opgeleide futsal spelers.
 • We trachten onze dames te begeleiden naar de top 3 in het futsal, waardoor een selectie voor het nationale futsal team nooit uitgesloten is.
 • We werken keihard aan onze jeugdopleiding om zo bij de hofleveranciers te horen van het nationale futsal team en dat op alle leeftijden.
 • We willen onze vaste partners die geloven in onze ambities optimaal in de kijker plaatsen door een positieve uitstraling in de media.
 • We willen graag dat iedereen zich goed voelt en daardoor meewerkt aan de ambitie van de club.

Nog meer nieuws

2019-09-06T07:06:14+02:00
Go to Top